Nyheter

Ny styrelseordförande i Sverige

SMARTservice satsar stort i Sverige och får in Jämtkrafts tidigare VD som ny styrelseordförande. Efter 10 år som VD för energikoncernen Jämtkraft gick Anders Ericsson i pension. Nu har Ericsson fått ett nytt uppdrag som operativ styrelseordförande i SMARTservice Nordic Contractors AB, en del av entreprenadverksamheten i norska energikoncernen Ringerikskraft.

Pressmeddelande den 1 oktober 2018

SMARTservice Nordic Contractors AB är ett nystartat bolag som är en verksamhet som inriktat sig på logistiken kring att montera smarta elmätare. SMARTservice Norge innehar en fjärdedel av den norska marknaden och har per idag monterat mer än en halv miljon nya elmätare runtomkring i Norge. I juni i år kom det nya funktionskrav från den svenska regeringen och de smarta elmätarna ska vara på plats senast första januari 2025. Redan nu är det många upphandlingar ute.

– SMARTservice erbjuder lösningar som är väl anpassade för svenska nätföretag. Ägaren har ambitionen att lyckas minst lika bra som man redan gjort i Norge. Mot den bakgrunden tror jag starkt på företaget och kommer stödja i marknadsarbetet, samtidigt som jag är stolt över att ha fått uppdraget som styrelseordförande, säger Anders Ericsson

SMARTservice är än så länge en relativt okänd aktör på den svenska  marknaden, men satsar stort framöver:

– Vi ser fram emot att ta med oss vår erfarenhet och arbeta vidare med stora logistikprojekt i Sverige. Att få Anders in som operativ styrelseordförande, med den erfarenhet, kompetens och det kontaktnät som han har, ökar våra möjligheter att återuppleva samma framgångar som vi haft i Norge, på den svenska marknaden. Vi är otroligt glada över att Anders vill jobba med oss, säger Nan Rogstad, VD i SMARTservice Nordic Contractors.

Första kontraktet i Sverige!

SMARTservice Nordic Contractors AB, dotterbolag till norska energikoncernen Ringerikskraft, har ingått ett samarbete med mätsystemleverantören Landis+Gyr gällande installation av ca. 15.000 elmätare i Falkenberg.

Pressmeddelande den 18 oktober 2019

Erfarenheten av att nyligen ha installerat nästan 700.000 elmätare i Norge gör SMARTservice till en attraktiv leverantör för liknande projekt i Sverige. Avtalet med Landis+Gyr är ett första steg in på den svenska marknaden.

– Vi är oerhört stolta över att ha vunnit det här kontraktet tillsammans med Landis+Gyr. Det är en spännande partner som vi kommer att se mer av i Sverige säger Nan Rogstad, VD för SMARTservice Nordic Contractors AB.

Projektstart i Falkenberg är planerad till 18 maj med en pilot som ska slutföras före jul 2020. Huvudutrullningen sätter igång i början av 2021. Under införandeprojektet kommer SMARTservice att stå för projektledning, logistik, avtalshantering och installation.

– Det var förra sommaren som den svenska regeringen beslutade om nya funktionskrav för elmätare. Vi befinner oss i en mycket spännande period med flera anbudsprocesser som startar inom kort. Just nu är vi helt fokuserade på att vinna nästa projekt, säger Rogstad.

Innan den 1 januari 2025 ska nästan 5,5 miljoner elmätare ha bytts ut i Sverige och det är fortfarande många avtal som ska fördelas till både mätarleverantörer och installationspartners.

I Sverige är projekten i många fall upprättade så att elbolagen ingår avtal med de olika mätarleverantörerna och får mätarna färdiginstallerade på väggen. Då är det upp till de olika mätarleverantörerna att ingå samarbete med installations- och logistikpartners för själva genomförandet. Det är just ett sådant avtal SMARTservice har tecknat med Landis+Gyr.

– Vi uppskattar den erfarenhet som SMARTservice har aktuell efter nyligen genomförda projekt i Norge och det goda samarbetet vi har haft hittills. Vi ser också att våra kunder uppskattar SMARTservices kompetens, engagemang och vilja att hitta lösningar. Vi ser fram emot vårt projekt i Falkenberg och är övertygade om att vi tillsammans kommer att leverera det Falkenberg Energi förväntar sig, säger Gunnar Hedbris och Jan Fredric Karlsson, Landis+Gyr.

För närvarande har SMARTservice en anställd som arbetar i Sverige, förutom den svenska styrelseordföranden Anders Ericsson, tidigare koncernchef för Jämtkraft. SMARTservice kommer i framtiden, liksom de gjort i Norge, att rekrytera personal lokalt där projekten genomförs.

Läs mer om Landis + Gyr: https://www.landisgyr.se/

Kontaktinfo:

Nan Rogstad, VD SMARTservice Nordic Contractors AB, mobil: +47 91770730

Anders Ericsson, styrelseordförande SMARTservice Nordic Contractors AB, mobil: +46 70 5717755

SMARTservice byter elmätare för Höganäs Energi

Med nästan 700 000 mätarbyten i Norge de senaste åren har SMARTservice Nordic Contractors AB, som ägs av norska Ringerikskraft Entreprenør, specialiserat sig på att driva stora logistikprojekt. Projektet i Höganäs, som startar i mars, blir det första SMARTservice genomför i Sverige.

Pressmeddelande 26 februari 2020

Projektets totalleverantör är mätsystemleverantören Kamstrup, som levererar de ca 15 000 nya elmätare som SMARTservice ska installera hos Höganäs Energis kunder. Projektet startar med en pilot i mars 2020 och första steget är att etablera ett lokalt platskontor.

En lokal projektorganisation var ett av succékriterierna under genomförandet i Norge. Det är en strategi SMARTservice också kommer att fortsätta med i Sverige. Nyligen anställdes Jesper Rosendahl som projektledare för utrullningen i Höganäs. Han får med sig Annika Jönsson som planerings- och logistikmedarbetare.

Vi är otroligt nöjda med det team vi nu har landat för Höganäs-projektet. Jesper och Annika är duktiga och välkvalificerade för uppgifterna som väntar och vi känner oss trygga på att de kommer leverera efter SMARTservice´s standarder, säger Nan Rogstad, VD i SMARTservice Nordic Contractors AB.

SMARTservice har tidigare erfarenhet av att samarbeta med Kamstrup, efter flera gemensamma projekt i Norge. Höganäsprojektet blir det första samarbetet i Sverige.

 En professionell partner vid installationen är en viktig del av en framgångsrik utrullning för att skörda fördelarna med smart mätning samt ge en god slutkundupplevelse. Vår erfarenhet av att samarbeta med SMARTservice i Norge gör att vi är övertygade om att Höganäs kommer att få en kvalitetssäkrad installation av ett framtidssäkrat intelligent mätsystem, säger Anders Larsson, försäljningsingenjör hos Kamstrup.

— Som del av en energikoncern jobbar vi med stort fokus på säkerhet, kvalitet och effektivitet, i just den ordningen. Vi jobbar med kvalificerade elektriker och hämtar in lokala underentreprenörer i varje projekt. Vi ser det som ett vinnande koncept; projektet styrker de lokala entreprenörerna och bevarar kompetens lokalt, samtidigt som vi får in lokalkännedom i vårt genomförande, säger Rogstad. 

Samtidigt som SMARTservice är i full gång med att rigga för projektet i Höganäs, jobbar företaget också hårt för att vinna fler kontrakt i Sverige.

— Det var sommaren 2018 som den svenska regeringen kom med nya krav till elmätare, och tilldelningen av de olika upphandlingarna på den svenska marknaden kommer pågå under en längre tid. Medan vi fortsätter jobba med de förfrågningar som pågår och kommer publiceras framöver, ska vi se till att projektet i Höganäs sätter en hög standard för resten av våra projekt i Sverige, avslutar Rogstad.

Läs mer om Kamstrup: https://www.kamstrup.com/

Kontaktinfo:

Nan Rogstad, VD SMARTservice Nordic Contractors AB, mobil: +47 91770730

Anders Ericsson, styrelseordförande SMARTservice Nordic Contractors AB, mobil: +46 70 5717755

Business people with wheelchair in the office.
Businessman in office with telecontrol